Sylva Hanuise, Sculpteur, Grand-Halleux, Belgique

Ik ben op 6 april 1961 in Soignies (België) geboren. Middelbare school grieks-latijn. Drie jaar tekenles volgens de methode Martenot (de beweging vrijmaken). Licentiaat in de Romaanse taal- en letterkunde te Louvain-la-Neuve.

Vanaf 15 jaar, tijdens de schoolvakanties, en om wat zakgeld te verdienen, werk ik in het bedrijf van m’n grootvader, graniet Hanuise te Soignies. Het bewerken van hard graniet verankert zich in mij in deze periode. De arbeiders die hun hele leven de steen hebben vormgegeven geven mij hun kennis door. Mijn universitaire licentie had niet het onderwijs als doel maar beantwoordde aan een behoefte aan kennis, aan een opening voor literaire zaken en aan cultuur. Na deze studies werk ik gedurende drie jaar samen in het familiebedrijf.

In 1986 open ik een winkel in het centrum van Mons, gericht op handwerk van hard graniet en het maken van op zichzelf staande stukken (tafels, lampen,…). In 1987 richt ik de onderneming Sylva Granit Design op te Mons, gericht op het werk met graniet voor interieuren. Alles gaat goed behalve dat het beheer me niet meer toelaat te creëren zoals ik het zou willen. In 1998 begin ik het personeel en de productie te verminderen om terug te komen bij mijn handwerk. Ik word me bewust dat wat ik doe beeldhouwen is.

In 2001 beslis ik om m’n bedrijf te verkopen om me op het beeldhouwen te richten en om mijn tijd in vrijheid te kunnen beheren. Ik leef nu in Grand Halleux in een oude stenen boerderij. Met mijn partner, hebben wij er een grote zaal ingericht en verschillende ruimtes om groepen voor persoonlijke ontwikkeling en artiesten of exposities te ontvangen.

Sinds 2004 zijn er werken aanwezig in verschillende collecties in België, Luxemburg en Nederland. In 2005 heeft Arlon twee sculpturen aangekocht.